fbpx

Joka kodin säilytysopas: säilytysratkaisut kodin joka huoneeseen – poimi parhaat ideat

Toimivat kodin säilytysratkaisut ja niiden yhdistäminen tyylikkääksi osaksi sisustusta on monelle yksi haasteellisimmista sisustuspulmista. Kodin huoneet täyttyvät nopeasti arjen tarve-esineistä ja henkilökohtaisista aarteista, mutta järkevien ja tyylikkäiden säilytysratkaisujen keksiminen ei ole yhtä helppoa. Siksi löydämme itsemme jatkuvasti saalistamassa kadonneita avaimia ja etsimässä suosikkipaitaa sekavien vaatekasojen keskellä.

Jos tilanne on sinulle tuttu, älä huoli – sitä se on monelle muullekin. Tässä artikkelissa jaamme parhaat säilytysratkaisut kodin eri huoneisiin. Luettuasi artikkelin pystyt voittamaan säilytyshaasteet ja sisustamaan kodin, jossa järjestys ja tyyli kulkevat käsi kädessä.

Valkea maitolasinen liukuovikaapiston sisäosat tyhjine hyllyineen. Toinen liukuovikaapistosta näkyy myös tyhjät hyllyt. Ovet ovat peililasia.

Säilytysratkaisut joka kodin huoneeseen

Kaikkien tyhjien seinien ja lattiapintojen täyttäminen säilytyskalusteilla ei ole suositeltavaa eikä järkevää, koska tilaa on säilytettävä myös arjen toiminnoille ja viihtymiselle. Myös tyhjä tila on kaunista, sillä se luo tilaan avaramman tunnelman. Siksi innovatiiviset ratkaisut ja kätevät niksit ovat erittäin arvokkaita.

Voit alta klikata lukemaan suoraan eri huoneisiin liittyvistä säilytysratkaisuista.

Makuuhuoneen säilytysratkaisut

Kaksi liukuovikaapistoa, joista toinen on maitolasia ja toinen on peililasia. Kaappien ovet auki ja säilytyshyllyt ovat tyhjiä.

Makuuhuone on paikka rentoutumiseen ja lepoon, ja sitä varten harmonisen tilan luominen on tärkeää. Harmonisuutta makuuhuoneeseen saadaan luotua yhdistämällä siisteys ja toiminnallisuus. Ilman toimivia säilytysratkaisuja vuodevaatteet, vaatteet sekä pienet tavarat alkavat helposti kerääntyä kasoiksi ja kaaokseksi.

Vuodevaatteiden ja vaatteiden säilyttämiseen liukuovikaappi on paras ratkaisu makuuhuoneeseen useasta syystä. Ensinnäkin, liukuovikaapit eivät vaadi tilaa avautuakseen, mikä tekee niistä ihanteellisen valinnan ahtaisiin tiloihin tai pienten makuuhuoneiden järjestelyyn. Tämä ominaisuus mahdollistaa myös sen, että kaappi voidaan sijoittaa lähelle muita huonekaluja ja säilyttäen silti riittävästi kulkutilaa huonekalujen välillä.

Liukuovikaapin sisään voi suunnitella monipuolisia säilytysratkaisuja vaatteille ja vuodevaatteille. Hyllyt, ripustustangot ja vetolaatikot voidaan räätälöidä vastaamaan tarkasti henkilökohtaisia tarpeita, ja liukuovet takaavat, että kaikki pysyy siistinä ja piilossa katseilta.

Lisäksi makuuhuoneen säilytystilan optimoimiseksi kannattaa harkita sängynpäätyä, jossa on integroidut hyllyt tai laatikot. Tämä tarjoaa kätevän paikan esimerkiksi kirjoille, lehdille sekä puhelimelle unen ajaksi.

Toinen tehokas tapa lisätä säilytystilaa on hankkia sänky, jonka alapuolella on vedettävät säilytyslaatikot. Säilytyslaatikoihin mahtuu helposti piiottamaan vuodevaatteet ja ylimääräiset tyynyt sekä peitot.

Avoin vaaterekki voi myös tuoda oman persoonallisen kosketuksensa makuuhuoneen sisustukseen samalla tarjoten paikan, johon käytetyt vaatteet tai seuraavalle päivälle valitut vaatteet voi ripustaa. Säilytysratkaisut voivat siis myös toimia sisustuselementteinä, joten valitse ne huolella täydentämään makuuhuoneen ilmettä.

Olohuoneen säilytysratkaisut

Oleskelutila on kodin sydän, ja sen säilytysratkaisut vaikuttavat suuresti tilan viihtyisyyteen ja käytännöllisyyteen. Yksi tehokkaista tavoista järjestää oleskelutila on ottaa käyttöön monikäyttöiset kalusteet. Esimerkiksi sohvapöytä, jossa on sisäänrakennettuja hyllyjä tai laatikoita, tarjoaa kätevän paikan säilyttää lehtiä, kirjoja, kaukosäätimen ja muita oleskelutilan tarvikkeita. Tämä ei ainoastaan pitää tilan siistinä, vaan tuo myös käytännöllistä lisätilaa.

Säilytyspenkit tai -arkut sekä säilytystilalliset rahit tarjoavat paikan piilottaa viltit, ylimääräiset sohvatyynyt tai vaikkapa lasten lelut. Ne eivät ole vain käytännöllisiä, vaan voivat myös toimia istuimina tai lisätasoina. Hyllyjärjestelmät tai modulaariset seinähyllyt puolestaan mahdollistavat helposti mukautettavissa olevan tavan säilyttää kirjoja, koriste-esineitä ja muita henkilökohtaisia tavaroita.

Lopuksi, muista huomioida myös olohuoneen huonekalujen valinnassa niiden mahdollisuudet tarjota lisäsäilytystilaa. Esimerkiksi sohva, joissa on sisäänrakennettuja säilytyslaatikko on helppo tapa saada lisätilaa ilman, että lattiapinta-ala pienenee ja huoneesta tulee ahtaampi.

Vinkki! Jos olohuoneesi on suuri ja kaipaat erillistä työtilaa, voit rajata tilanjako-ovilla olohuoneen nurkan työtilaksi.

Lue myös: Lastenhuoneen säilytys – tehokkaat vinkit, joilla pidät lastenhuoneen järjestyksessä

Eteisen säilytysratkaisut

Liukuovikaappi pienessä eteisessä.

Eteinen toimii kodin ensivaikutelman luojana vieraille ja samalla päivittäisenä logistiikkakeskuksena, kun perhe valmistautuu uuteen päivään. Siksi eteisen säilytysratkaisut ovat avainasemassa niin kodin toiminnallisessa suunnittelussa kuin sisustuksen viimeistelyssä.

Liukuovikaappi on yleensä täydellinen valinta eteiseen. Sen sulavasti sivuttaissuunnassa liikkuvat ovet säästävät tilaa, mikä on erityisen hyödyllistä ahtaissa eteistiloissa. Liukuovikaapin sisäelementit voidaan räätälöidä vastaamaan säilytystarpeita. Ripustustanko takkeja varten ja hyllyt asusteille luovat käytännöllisen järjestyksen ja estävät eteistä ajautumasta kaaokseen.

Seinälle kiinnitettävät hyllyt luovat kätevää laskutilaa pienille esineille, kuten avaimille ja lompakolle. Suurempaan eteiseen voidaan hankkia matala liukuovikaappi, joka toimii senkin tapaan sekä lasku- että lisäsäilytystilana.

Lue myös: Pienen eteisen sisustus – 4 toimivaa vinkkiä

Lastenhuoneen säilytysratkaisut

Säilytysratkaisu lastenhuoneeseen. Nelilokeroinen avonainen säilytyshylly, jossa on leluja.

Lastenhuoneen säilytysratkaisut ovat avain järjestyksen ylläpitämiseen ja leikin ilon mahdollistamiseen. Yksi ensimmäisistä huomioitavista seikoista on, että lapset kasvavat nopeasti, joten joustavat ja helposti muunneltavat säilytysjärjestelmät ovat kullanarvoisia.

Hyllyt ja avohyllykköjärjestelmät voivat olla erinomaisia valintoja lastenhuoneeseen. Ne mahdollistavat esineiden ja lelujen esillepanon visuaalisesti houkuttelevalla tavalla ja antavat samalla lapsille helpon pääsyn leikkeihinsä. Muista kuitenkin, että säilytysratkaisujen tulisi olla lasten korkeudella, jotta he voivat itse laittaa lelut leikkien päätteeksi takaisin paikoilleen.

Kaikkea ei kuitenkaan lastenhuoneessakaan haluta näkyville, joten liukuovikaappi on oiva valinta myös lastenhuoneeseen. Liukuovet eivät vie avautuessaan tilaa, joten lastenhuone säilyy avarampana. Lisäksi perinteiset saranaovet voivat olla lapsille toisinaan vaikeita avata, kun taas sulavasti avautuvat liukuovet avautuvat helposti perheen pienempienkin käytössä.

Kaappi voidaan valmistaa mittatilaustyönä ja kaapin sisus räätälöidä tarpeen mukaan sekä tarvittaessa jopa myöhemmin muokata. Sisäelementtien räätälöitävyys mahdollistaa sen, että kaappi kasvaa lapsen mukana.

Pienemmät lelut saa kätevästi piiloon säilytyslaatikoihin ja koreihin. Värilliset koriset tuovat eloisuutta lastenhuoneen sisustukseen.

Lue lisää vinkkejä: Lastenhuoneen säilytys – tehokkaat vinkit, joilla pidät lastenhuoneen järjestyksessä

Vaatehuoneen säilytysratkaisut

Avara ja iso vaatehuone, jossa avonaisilla hyllyillä on kenkiä ja laukkuja. Toisella puolella vaaterekkejä ja kiinni olevia vetolaatikoita koruille.

Oikeilla säilytysratkaisulla vaatehuone voi parhaimmillaan muuntua jopa unelmien pukeutumistilaksi. Vaatehuoneeseen kannattaa valita sekä avointa hyllytilaa ja avoimia vaaterekkejä että suljettavat liukuovikaapistot.

Avoimilla hyllyillä säilytät helposti laukut ja muut asusteet, jotka ovat usein käytössä. Avoimeen vaaterekkiin voit ripustaa helposti esille seuraavan viikon asukokonaisuudet tai muutoin usein käyttämäsi suosikkivaatteet.

Liukuovikaapistojen sisään puolestaan voit piilottaa katseilta kaiken muun. Mittatilauksena valmistetut liukuovikaapistot asettuvat vaatehuoneeseen saumattomasti ja niidet sisäelementit ovat täysin räätälöitävissä. Kaappiin voit saada esimerkiksi hyllyt kenkien säilytykseen, vetolaatikot koruille, tangon paidoille ja takeille sekä ripustimet housuille. Parasta suljettavassa kaapissa on se, että vaatteet eivät pääse pölyyntymään eikä auringonvalo haalista vaatteiden kangasta.

Lue myös, millaisen walk in closetin loimme Tiia-Maria Sokan eli Tinzen ullakkoasuntoon.

Mieti myös vaatehuoneen valaistusta; hyvä valaistus tekee vaatehuoneestasi houkuttelevamman ja auttaa näkemään kaikki vaatevaihtoehdot ja niiden värisävyt selkeämmin.

Kodinhoitohuoneen säilytysratkaisut

Harmaa silityslauta joka tulee kaapiston sisältä.

Toimivassa kodinhoitohuoneessa keskitytään tehokkuuteen ja esteettisyyteen. Pesukoneen voi piilottaa liukuoven taakse, mikä luo siistin ja minimalistisen ilmeen. Liukuovia kannattaa hyödyntää myös kaapistoissa, sillä ne, säästävät lattiatilaa ja antavat huoneelle avaramman ilmeen.

Säilytystilan lisäämiseksi kannattaa hyödyntää koukkuja ja ripustimia pyyhkeille sekä pienille siivousvälineille. Valitsemalla kapeammat kodinkoneet, kuten 40–50 cm syvät pesukoneet, voi saada lisää lattiatilaa. Pyykkikorit kannattaa piilottaa kaappien sisään ja silityslauta integroida kaapin sisään, jotta tila pysyy siistinä ja käytännöllisenä. Pesuaineet voi järjestellä hyllyille tai kaappiin, ja kasveilla sekä tekstiileillä voi tuoda kodinhoitohuoneeseen kodikasta tunnelmaa.

Lisäksi on tärkeää, että siivouskaapin säilytysratkaisut ovat harkitut, jotta siivousvälineet löytyvät helposti. Siivouskaappiin kannattaa esimerkiksi hankkia lisävarusteena teline imurille sekä toimivat korit muille siivoustarvikkeille.

Kylpyhuoneen ja WC:n säilytysratkaisut

Kodinhoitohuoneen säilytysratkaisu. Matala liukuovikaappi, jossa   valkoinen taso. Ylhäällä seinään on kiinnitetty toinen liukuovellinen kaksiosainen kaappi.

Kylpyhuoneen ja WC:n säilytysratkaisuissa täytyy usein kiinnittää huomiota siihen, että tila ei yleensä ole kovin suuri, joten kalusteet on tärkeää mitoittaa sentilleen oikein. Erityistä huomiota kiinnitetään yleensä allaskaappiin, jonne mahtuvat piiloon joko päivittäiset hygieniatarvikkeet, WC-paperirullat tai hiustenkuivaaja.

Erityisen käytännöllisenä vaihtoehtona nousee esiin matala liukuovikaappi, joka toimii erinomaisesti myös allaskaappina. Liukuovikaappi on allaskaapiksi kätevä myös siitä syystä, että ovet avautuvat sivuttaissuunnassa eivätkä siten tee kulkutilaa entistäkin ahtaammaksi.

Lisäksi seinille asennetut hyllyt tai kaapit tarjoavat ylimääräistä säilytystilaa pyyhkeille, saippuoille ja muille päivittäistarvikkeille. Avohyllyt voivat toimia myös laskutilana purkeille ja pienille koriste-esineille, jotka tuovat kylpyhuoneeseen tai WC:hen ripauksen persoonallisuutta.

Pienten tavaroiden, kuten korujen ja meikkien, järjestämiseen sopivat kosteudenkestävät ja helposti puhdistettavat purkit ja säilytyspussit.

Suosi räätälöitäviä ja mittojen mukaan teetettyjä säilytyskalusteita

Suositeltava lähestymistapa kodin säilytysratkaisuihin on panostaa räätälöitäviin ja mittojen mukaan teetettyihin säilytyskalusteisiin. Jokainen koti on ainutlaatuinen, ja siksi yleisratkaisut eivät aina täytä kaikkia tarpeita. Mittatilaustyönä valmistetut kalusteet mahdollistavat tilojen täysimittaisen hyödyntämisen ja tarjoavat yksilöllisen lähestymistavan kodin säilytystarpeisiin.