fbpx

Lastenhuoneen säilytys – tehokkaat vinkit, joilla pidät lastenhuoneen järjestyksessä

Innokasta kiljahtelua, juoksua ja kaverit kylässä… Kuulostaako tutulta? Lastenhuone voi silmän räpäyksessä muuttua leikin tohinassa hallitusta järjestyksestä kaoottiseksi sotkuksi, mikäli lastenhuoneen säilytystä ei ole mietitty huolellisesti.

Lattialla sikin sokin levällään olevat lelut ja vaatteet eivät ainoastaan tee tilasta sotkuista ja epäsiistiä, vaan ne aiheuttavat myös turvallisuusriskejä. Lelujen ja tavaroiden tehokkaiden säilytysideoiden toteuttaminen auttaa pitämään huoneen siistinä, opettaen lapsille lisäksi kodin järjestystä. 

Mikäli teilläkin on välillä lastenhuone kuin pyörremyrskyn jäljiltä ja tarvitset apuja järjestyksen ylläpidossa, tämä teksti on tarkoitettu juuri sinulle. Esittelemme useita käytännöllisiä, innovatiivisia sekä hauskojakin vaihtoehtoja säilytyspulmien ratkaisuun!

lastenhuoneen säilytys artikkelikuva

Yleisimmät lastenhuoneen säilytyshaasteet

Lastenhuoneen säilytys ja sen järjestäminen voi kaiken kaikkiaan olla melkoinen haaste, varsinkin kun on kyse lelujen ja muiden lasten tavaroiden hallinnasta. Varmasti yksi yleisin ongelma on riittävän tilan puute. Monet lastenhuoneet ovat suhteellisen pieniä, minkä vuoksi on vaikea löytää toimivia tai järkeviä säilytysratkaisuja, joihin kaikki lasten lelut mahtuisivat. 

Toinen haaste saattaa olla uusien lelujen jatkuva virta, jolloin vanhat lelut voivat unohtua kaapin perälle. Syntymäpäivät, juhlapäivät ja muut erityiset tilaisuudet tuovat mukanaan usein uusia ja siten ylimääräisiäkin leluja, jotka on säilytettävä jossain.

Vaikeutena voikin olla järjestyksen ylläpitäminen ajan mittaan. Lapsilla on usein taipumus levittää lelujaan ympäri huonetta. Lasten kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset muuttuvat vuosien varrella ja lelukokoelma kasvaa ja kehittyy siinä samalla. 

Tämä tekee joustavista ja mukautettavista säilytysratkaisuista miltei välttämättömiä. Säilytykseen pitäisi mahtua erityyppisiä leluja ja säilytystilat tulisi pystyä mukauttamaan helposti tarpeen mukaan.

Sekasotku piiloon liukuovikaappiin

Liukuovikaapit tarjoavat lukuisia etuja lelujen säilytykseen lastenhuoneessa. Ne ovat käytännöllinen tapa säästää tilaa, varsinkin, jos kyseinen tila on ahdas.

Tavallisiin oviin verrattuna, liukuovet eivät aukea sisään tai ulos, vaan ne menevät lomittain. Näin ne eivät vie missään käytössä ylimääräistä lattiatilaa, ollen ihanteellinen ratkaisu pieniin huoneisiin. Liukuovien avulla voidaan lisäksi maksimoida seinätilaa muita säilytysratkaisuja varten.

Lapselle liukuovet antavat helpon pääsyn leluihin, ilman tarvetta yltää kahvaan ja avata tai sulkea perinteisen mallisia saranoituja ovia. Tämän ansiosta lapsi voi noutaa ja laittaa lelunsa pois itsenäisesti.

Lisäksi liukuovet ovat turvallisempia poistaen sen riskin, että lapsi jättää vahingossa sormensa saranoidun oven väliin. Liukuovikaappien ovet eivät myöskään paiskaudu nopeasti kiinni.

Kuvassa Liukuovitehtaan liukuovikaappi sekä vierellä matala supra-liukuovikaappi.

Kun liukuovet hankitaan meiltä Liukuovitehtaalta, tehdään ne mittatilauksena ja asiakkaan toiveiden mukaisella sisustalla. Mittatilauskaappeihin saa halutunlaiset säilytysmekanismit, eli liukuovikaapin sisäelementit räätälöidään aina yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Myöskään kaapiston ulkonäön suhteen ei tarvitse tehdän kompromisseja. Valittavissa on useita erilaisia sävy- ja materiaalivaihtoehtoja. Näin kaapisto sopii varmasti kodin sisustukseen. Liukuovitehtaan ammattiasentajat hoitavat kaappien asennuksen, joten siitäkään ei tarvitse itse huolehtia!

Muita vinkkejä säilytykseen

Lasten kanssa aikaa viettävät tietävät, että leluja on sitten niin kaikenmuotoisia ja -kokoisia ja sopivien lastenhuoneen säilytysratkaisujen löytäminen osalle näistä on jopa mahdotonta. 

Perinteisiä kannellisia kirkkaita muoviastioita voi käyttää lelujen säilyttämiseen ja lajitteluun. Merkitse jokainen laatikko kuvalla tai sanalla, jotta lapset pystyvät helposti tunnistamaan itse lelut ja palauttaa ne oikeaan osastoon.

Avohyllyjä taas voi asentaa säädettävillä korkeuksilla erikokoisille leluille. Käyttämällä esimerkiksi värikkäitä ämpäreitä tai koreja pienempien lelujen säilyttämiseen, voidaan lelut erotella toisistaan halutusti. Niiden avulla lapsikin oppii lajittelun jalon taidon.

Huoneen sisustukseen voi sisällyttää myös monikäyttöisiä huonekaluja, kuten säilytystilalla varustettuja penkkejä. Näillä saadaan mahdollistettua piilossa olevaa säilytystilaa samalla, kun ne toimivat istuimena tai nojana.

Huomioi kuitenkin, että lapset ovat äärettömän uteliaita. Säilytystilan kansi ei saa olla lukkiutuva, eikä lapsi saa jäädä säilytystilaan mitenkään jumiin, mikäli kansi menee kiinni.

Jos tee-se-itse-projektit ovat lähellä sydäntä, lastenhuoneen säilytys voidaan ratkaista luomalla leluille omia varastointityylejä. Tällä saadaan tilaan myös persoonallista ilmettä. 

Esimerkiksi puisia eurolavoja voi käyttää uudelleen kiinnittämällä niiden pohjaan pyörät. Lavat voi hioa ja maalata lempiväreillä. Lopuksi päälle voi laittaa mm. säilytyskoreja, jotka liikkuvat kätevästi lavojen kyydissä.

Kun käytössä on vain rajallinen määrä tilaa, on jokainen huoneen sentti maksimoitava. Tässä vielä joitain innovatiivisia vinkkejä lelujen säilytykseen erityisesti pienissä tiloissa:

Pystysäilytys

Hyödynnä pystysuoraa tilaa asentamalla roikkuvia hyllyjä tai seinälle asennettavia koreja. Tämä mahdollistaa lelujen säilyttämisen hauskalla tavalla ja niin, että lelut ovat kuitenkin helposti lasten saatavilla.

Säilytystila sängyn alla

Sängyn alla olevaa tilaa hyödynnetään usein liian vähän. Tämä tila saadaan tehokkaasti käyttöön pyörillä varustetuilla säilytyslaatikoilla. Tässä erinomainen ratkaisu suurempien lelujen tai sellaisten tavaroiden säilyttämiseen, joita ei käytetä usein.

Rullaavien laatikoiden ohella kokoontaitettavat säilytysastiat ovat monipuolisia, sillä ne voidaan taittaa ja laittaa varastoon, kun niitä ei käytetä. Saatavilla on erikokoisia ja -mallisia, joten ne sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Matalat versiot mahtuvat myös sängyn alle.

Ovien hyödyntäminen

Pystysäilytyksen ohella voi ripustaa kangas- tai verkkokasseja ovien takaosaan tai kaapinovien sisäpuolelle pienten lelujen tai askartelutarvikkeiden säilyttämistä varten. Tällä vapautetaan lattiatilaa ja pidetään tavarat silti näkyvissä ja käden ulottuvilla.

Ammattijärjestelijän vinkit

Säilytysratkaisuiden ohella hyvässä järjestyksessä olevan lastenhuoneen ylläpitokin vaatii jatkuvaa työtä ja johdonmukaisuutta. Ammattijärjestäjien vinkeillä on mahdollista kuitenkin pitää huone pidempään siistinä: 

  • Varaa säännöllisesti aikaa muutaman kuukauden välein koko huoneen siivoamiseen sekä pölyjen puhdistamiseen leluista, joita ei juuri nyt käytetä. Hyvä idea on lahjoittaa leluja hyväntekeväisyyteen tai myydä käyttämättömät lelut eteenpäin, jotta tehdään tilaa uusille.
  • Kannusta lasta noudattamaan päivittäistä rutiinia, johon kuuluu lelujen kokoaminen kaappiin tai koriin ennen nukkumaanmenoa. Tämä tapa auttaa estämään lelujen kasautumista ja pitämään huoneen järjestyksessä.
  • Kannattaa myös harkita lelujen kiertojärjestelmän käyttöönottoa. Näin leluihin ei kyllästytä niin nopeasti ja huoneessa on vähemmän tavaraa. Säilytä joitain leluja muualla, poissa näkyvistä ja vaihda niitä säännöllisesti käytössä oleviin leluihin.

Lapsi mukaan järjestelyyn

Tavaroiden järjestelyn ja siivoamisen tärkeyden opettaminen lapsille ja heidän ottaminen mukaan lelujen varastointiprosessiin antaa arvokasta oppimiskokemusta. Tee siivoamisesta hauskaa toimintaa! 

Lelujen järjestämisen voi muuttaa kilpailuksi asettamalla ajastimeen tietty aika ja haasta lapsi siivoamaan lelunsa ennen kuin aika loppuu. Tarjoa pieniä palkintoja tai kannustimia aikarajan sisällä pysymisestä. Vielä jännittävämpää on, jos voi kisata sisaruksen tai kaverin kanssa.

Lapsen iän ja kyvyt huomioon ottaen, voi lapselle antaa erityistä vastuuta lelujen säilytystehtävien suhteen. Näin motivaatiota voidaan kohottaa, eikä siivous enää ole kurjaa hommaa. Vastuu voi sisältää esimerkiksi lelujen lajittelua, lelujen sijoittamista niille varattuihin paikkoihin tai säilytysastioiden pyyhkimistä.

Ota lapsi mukaan päätöksentekoprosesseihin, sillä kyseessä on kuitenkin heidän lelujensa järjestelyt. Anna lapsen valita vaihtoehdoista haluamansa säilytysratkaisut tai vaikkapa koristella säilytysastiat tai -korit tarroilla ja nauhoilla.

Lopuksi voidaankin todeta, että lelujen tehokkaiden säilytysideoiden löytäminen on välttämätöntä hyvin järjestetyn lastenhuoneen ja rauhallisen ympäristön ylläpitämiseksi. 

Luovien säilytysratkaisujen, kuten roikkuvien säilytysvaihtoehtojen hyödyntäminen ja liukuovikaapiston käyttö mahdollistaa tilan maksimoinnin ja varmistaa sen, että lelut ovat helposti saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan. Siivouskin voi olla kivaa, joten lelujen järjestelemisestä saa lasten kanssa mukavan leikin!

Järjestystä lastenhuoneeseen Liukuovitehtaan liukuovikaapistoilla

Hanki laadukkaat ja kotimaiset liukuovikaapit meiltä mittojen mukaan valmistettuna ja paikoilleen asennettuna – vaivattomasti.

  • Kotimaista tuotantoa yli 20 vuoden kokemuksella
  • Liukuovimekanismeille 10 vuoden takuu
  • Mittaus ja asennus kuuluu aina palveluun